Русия вече не ни е приятел и дори е потенциален враг, въоръжението на

...
Русия вече не ни е приятел и дори е потенциален враг, въоръжението на
Коментари Харесай

България: със старо съветско оръжие срещу враждебна Русия

Русия към този момент не ни е другар и дори е потенциален враг, въоръжението на българската войска е руско, остаряло и към този момент рисково проблематично, страната ни изостава софтуерно от страните в НАТО, драмите с недокомплекта в личния състав и с липсата на пари се задълбочават, нужни са превантивни дейности против съветската експанзия в Украйна, разполагането на войски на НАТО наподобява безалтернативно. Това са част от изводите, които минават като алена нишка през Доклада за положението на защитата и въоръжените сили през 2021 година, който бе признат от държавното управление и след това бе импортиран за гласоподаване в Народното събрание. 

За първи път в изготвяния от време на време от Министерството на защитата и от кабинета документ фигурира 

 

внезапната смяна в отношението към Русия,

 

чиято роля към този момент е разказана като враждебна.

В доклада се акцентира, че Москва провежда хибридни действия против евроатлантическата ориентировка на България и саботира изпълнението на националните ни задължения по линия на НАТО и Европейски Съюз. Отбелязват се и ултимативните и неприемливи претенции към НАТО и страните от Източния фланг на Алианса, включително и към България, противоречащи на суверенното право на страните да избират съюзите, в които да вземат участие, и политиката, която да водят.

Независимо че прегледът на положението на защитата е за предходната 2021 година, в него е вкарана експанзията на Русия против Украйна, която

 

е избрана като пълномощабна война

 

" Русия жестоко наруши интернационалното право и унищожи съществуващата досега архитектура на европейската сигурност. Налице са данни, че съветските въоръжени сили в Украйна нарушават нормите на интернационалното филантропично право, като нападат цивилни жители, жилищни здания и обекти на гражданската инфраструктура, в т.ч. училища и лечебни заведения. Според основния прокурор на Международния углавен съд в Хага Карим Хан е почнало следствие за вероятни военни закононарушения ", написа в отчета. 

Това обосновава необходимостта от бърза рационализация на българската войска и усилване на наличието на съюзнически сили у нас, които да компенсират дефицитите във въоръжените ни сили.

" Военният инструмент в цялостна степен (към момента без потреблението на нуклеарния съставен елемент, а единствено със опасността за неговото използване) вече се използва от Русия за реализиране на стратегическите ѝ цели, включително и за

 

оказване на напън върху страните от евроатлантическата общественост ",

 

разясняват създателите на документи.

" Русия ускори намесата и въздействието си в Западните Балкани, което докара до повишаване на конфликтния капацитет по оста Сърбия-Косово, а също по този начин и в Босна и Херцеговина. За осъществяване на районните си цели Русия разчиташе на укрепването на обичайно мощните си връзки със Сърбия, включително и във военната сфера посредством взаимни учения и продължаващи доставки на въоръжение и бойна техника, част от които бяха предоставени безплатно ", написа в доклада. Това е следващият документ, който рисува притеснителна картина в този регион, който също е прекомерно покрай България. На няколко пъти и НАТО предизвести, че той има взривоопасен капацитет.

На Русия и връзката й със положението на българската защита е отдаден и още един раздел - обвързваният

 

със руското въоръжение на натовска България, което към този момент е рисково

 

за националната сигурност.

" В тези условия повече е невероятно останалото на въоръжение в България руско въоръжение и бойна техника да бъде устойчиво ремонтирано и поддържано във времето от компании от съветския и белоруския военнопромишлени комплекси ", се отбелязва в отчета.

На процедура българската войска има главно руско въоръжение във всички родове войски, освен това част от него е отпреди повече от 40-50 години. В отчета е разказана паниката от

 

" увеличаващото се софтуерно закъснение на българските въоръжени сили,

 

 което има отрицателен резултат върху тяхната оперативна успеваемост ". Нараства рискът от появяването на забележителна и мъчно преодолима софтуерна разлика сред въоръжените сили на съдружниците. И по какъв начин другояче, когато част от съдружниците разполагат с съвременна техника, в това число и с детайли на противоракетна защита, до момента в който България има единствено руски системи.

" Налице е сериозна нужда от ускорено софтуерно превъоръжаване и рационализация на Въоръжените сили на България през идващите години ", се отбелязва в документа.  Пак там се показва, че  " огромна част от въоръжението и бойната техника са морално и физически остарели, с изминал или изтичащ запас на употреба " и това въздейства отрицателно върху осъществяването на задачите и дилемите, подготовката и постигането на оперативна съгласуемост.

Констатирано е да вземем за пример, че  зенитно-ракетните комплекси и радиолокационни станции са в края на виталния си цикъл и се нуждаят от фабричен ремонт. Същите се експлоатират в условия на изострен дефицит на аварийни елементи и консумативи поради незадоволително финансиране и зависимостта на доставките от Руската федерация.

Ограниченият брой изправна авиационна техника пък е съществена причина за неизпълнението на плануваните летателни часове във ВВС и

 

има отрицателно отражение върху равнището на сигурност на полетите

 

и качествата за дейно осъществяване на дилемите.

Нещо повече. 2021 година е посочена като " най-критичния интервал за последните 10 години " за Военновъздушни сили поради 43 катастрофи, измежду които злополука и 5 съществени случая. За тези произшествия е маркирано, че са  " свързани с проявата на субективния фактор ", само че в същото време се регистрира като наклонност, че две трети от авиационните катастрофи (65 на сто) са точно заради отводи на авиационната техника.

При ВМС е отчетено, че  " зародили механически неизправности по материалната част, забавени поправки, финансови и материални ограничавания, както и непроведени планувани интернационалните учения по отношение на COVID-19 ограничиха опцията за постигане на избраните в Алианса критерии за дни на море на корабите ".  Оказва се, че българските кораби имат приблизително 29 дни на море или 27 на сто от нужните по стандарт на НАТО.

 

Голямата драма обаче не е единствено в техниката, само че и в хората

 

Защото дефицитът на персонален състав остава много висок. Най-тежко е положението с недокомплекта в Сухопътните войски. През последните години разнообразни специалисти приказват за повече от 25 на 100. Тревожно е и увеличението с 4 на сто на недокомплекта даже във Военноморските сили. Там дефицитът на персонален състав е достигнал 16.4 на 100.

Окомплектоването на доброволния запас също остава на извънредно незадоволително ниво (малко над 13 на сто). Особено съществено е изоставането във връзка с предпочитаното създаване на тежка механизирана бригада в Сухопътните войски, според критериите на НАТО.

 

Проблеми се отчитат и с финансирането на армията

 

  " Съгласно нормативната уредба като " финансови разноски " в България се регистрират и разноските за главен ремонт на въоръжение, техника и инфраструктурни обекти. В този смисъл покачването на финансовите разноски през множеството години се дължи главно на поддържане на съществуващите остарели и в доста по-малка степен на придобиване на нови качества ", се споделя в отчета. Посочва се, че въпреки всичко са планувани пари за финансови разноски, само че е повече от ясно, че при тази висока инфлация те ще се окажат недостатъчни.

Авторите на отчета въпреки всичко намират сили и причини да похвалят войската. Те означават, че макар отрицателните събития българската войска резервира висок рейтинг.

Накрая излиза наяве, че спасението ни е единствено НАТО. Алиансът е фундаментът на груповата отбрана и националната защита се реализира в нейните рамки. Към момента директна военна опасност за териториалната целокупност и суверенитета на България може и да няма, само че " съществуват съществени опасности за националната сигурност ". И по тази причина са нужни превантивни дейности, в това число разполагане на наша територия на войски и сили на НАТО. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР